Artikel 6 van 9

Als de temperatuur oploopt

Meten is weten

Als jijzelf of je kind niet lekker is en je wilt zeker weten of hij of zij een verhoging heeft, zijn er verschillende manieren om de temperatuur te meten. Een manier die steeds meer gebruikt wordt, is met de oorthermometer. Het oor is uitermate geschikt om een goede temperatuurmeting te doen, omdat de gehoorgang makkelijk toegankelijk is en direct reageert op temperatuurveranderingen van het lichaam. Een oorthermometer heeft een korte meettijd en door de makkelijke plaats vereist het minimale medewerking van het zieke kind. Het is daarom een veel gebruikte methode bij kinderen.

Belangrijk is om je te realiseren dat het vooral een indicatie is of het kind (of jezelf) een verhoging heeft. Bij oorpijn gebruik je hem uiteraard niet in het pijnlijke oor en denk er ook aan om niet het oor als indicatie te gebruiken waar het kind net op heeft liggen slapen. Deze kan namelijk hierdoor hoger qua temperatuur zijn. Het meest betrouwbaar is om 2 oren te meten, op verschillende tijden van de dag.

Verhoging of koorts?

Bij koorts ontstaat een verhoging van de lichaamstemperatuur. Men spreekt pas van koorts als het hele lichaam warmer is dan 38 graden Celsius. Als je koorts hebt voel je je meestal ziekig en bij hoge koorts kan je ook last hebben van koude rillingen. Hoe mensen en kinderen op koorts reageren is zeer verschillend. Zo kan de een bij verhoging zich al enorm ziekig voelen en zal de ander bij hoge koorts nog gewoon op de been zijn. Koorts wordt vaak veroorzaakt door een infectie of een het kan een symptoom van griep zijn. Koorts helpt bij het bestrijden van een infectie en is dus eigenlijk een zinvolle reactie van je lichaam op een infectie. Dus joepie je lichaam is hard aan het werk.

Je kan de koorts op de volgende plaatsen opnemen met een thermometer: onder de tong, in je oor, onder de oksel en in je anus. De meting in oor en anus worden als meest betrouwbaar beschouwd. Meten op verschillende tijden geeft het meest betrouwbare beeld.

Advies

Tot 39.5 graden Celsius kun je het beste rust nemen en thuis uitzieken. Is de temperatuur hoger? Is de patiënt suffig? houdt de koorts lang aan? ontstaan er rode vlekken? Schakel dan de (huis)arts in. Let op! Het meten van de temperatuur is een indicatie. Het algemene ziektebeeld van de patiënt is minstens zo belangrijk in de beslissing om wel of niet een (huis)arts in te schakelen. Wil je nog meer informatie? Kijk dan eens op de website van Thuisarts Hier vind je overigens veel betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte.

 

14-2-2019 Sindy Spruijt

Overzicht
© 2014 - 2024 MyMitella | sitemap | rss